Groene daken

Goed dat je hier bent, natuur liefhebber! Je bent je aan het verdiepen in het plaatsen van een groen dak, en dat is goed nieuws! Een groen dak, ook wel ‘’sedumdak’’ is goed voor de natuur én voor jou! Niet gek dus, dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Zo’n dak zorgt voor veel meer biodiversiteit in jouw stad of dorp, een schonere lucht en de opslag van regenwater. Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor verkoeling en het verzachten van omgevingsgeluiden.
Groen betekent in dit geval niet meer onderhoud. Een sedumdak is namelijk onderhoudsarm en je kunt het heel gemakkelijk zelf aanleggen!

WAT IS SEDUM?

Sedum omvat veel soorten die allemaal behoren tot de vetplantenfamilie. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd en je ziet ze vaak in tapijtvormende soorten. Deze zijn dan weer ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Het is een winterharde plant en dus groenblijvend. Dat ziet er wel zo mooi uit, vanuit je slaapkamerraam. Deze groene tapijten liggen graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het een lange periode droog? Maak je geen zorgen, want tegen weinig water zijn ze goed bestand.

SUBSIDIE VOOR JE GROENE DAK

Wist je dat je voor zo’n groen en duurzaam dak vaak subsidie kunt krijgen vanuit je gemeente? De subsidie kan oplopen tot wel €40,- per vierkante meter! Uiteraard is dit afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Controleer voorafgaand aan je beslissing om een groen dak aan te schaffen en aan te leggen wat de mogelijkheden zijn in jouw gemeente