Intratuin Breda / Buitenleven / Klimaatplein

TEGEL ERUIT, PLANT ERIN!

We heten je graag van harte welkom op ons Groene Klimaatplein! Wij als Intratuin Breda willen graag bijdragen aan het ‘vergroenen’ van de tuinen, balkonnetjes en terrassen in Breda en omstreken! Wil jij je tuin graag klimaatvriendelijker inrichten, maar weet je simpelweg niet hoe? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Op ons groene plein vind je heel veel informatie, inspiratie en motivatie om thuis aan de slag te gaan!

EEN SEDUMDAK

Sedum is eigenlijk een verzameling van allemaal kleine vetplantjes. Deze plantjes nemen heel goed water op, en kunnen daardoor ook heel goed tegen droogte. Op deze manier zorgt het ook voor dakisolatie. Bij sommige gemeentes worden zelfs subsidies gegeven voor groene daken.

Laat je inspireren

KLIMAAT-KALENDER

VOORJAAR

Vlinders en bijen zorgen voor sfeer in je tuin, maar zijn ook cruciaal in een natuurlijk ecosysteem, dankzij bestuiving door bijen en vlinders ontstaan er vruchten, zaden en voortplanting. Een diverse en bloeiende tuin biedt eten, drinken en beschutting en zorgt voor een prachtig fladderend schouwspel. In de afgelopen 50 jaar zijn al 80% van de vlindersoorten verloren gegaan omdat onze tuinnen niet groen genoeg zijn. Alle redenen om ze dus een handje te helpen.

Bekijk de tuinkalenders

ZOMER

Groen in de stad speelt een belangrijke rol om hitte tegen te gaan. Tegels houden hitte vast, groen werkt juist verkoelend. Het koelend effect van groen komt door twee factoren: schaduw en de verdamping van water. Vergroenen in zijn algemeenheid is effectief tegen opwarming en bomen hebben door hun omvang en volume het grootste directe effect. Ook groene daken en gevels dragen direct bij aan een lagere temperatuur in woningen tijdens periodes van hitte. Van een groene tuin, naar een groene straat, naar een groene buurt. Hoe meer groen, hoe meer verkoeling!

Bekijk de tuinkalenders

HERFST

De herfst is het vergeten, maar eigenlijk ideale, seizoen om te planten. In dit seizoen regent het meer dan in de lente en de luchtvochtigheid is hoog. Dit scheelt veel in het waterverbruik, want de planten hebben geen extra water nodig. Het is voor de planten ook beter, want de bodem is nog opgewarmd van de zomermaanden en in het najaar zijn planten in ‘slaapstand’. Vorst kan daardoor geen kwaad. Ze groeien dus nog niet, maar slaan wel al voeding op in wortels en takken om zo extra sterk te worden.

Bekijk de tuinkalenders

WINTER

Door je tuin winterklaar te maken, bescherm je jouw planten tegen de winterse omstandigheden en biedt je beschutting aan dieren, insecten en vogels die overwinteren in jouw tuin. Bovendien zijn er verschillende planten die voeding bieden om de vogels de winter door te helpen.

Bekijk de tuinkalenders

ONZE ANDERE BUITENLEVEN CATEGORIEËN